fbpx

Milyen maszkot vegyek?

Miért véd bármilyen maszk?

Rengeteg tévhit terjed!

1. Az egyszerű maszkok valóban átengedik a vírus nagyságú részecskéket. Ez elméletben igaz, de a valóságban a vírusok ritkán szállnak egyenként a levegőben. Legtöbbször porhoz, vagy –köhögés révén kikerülve – apró vízcsepphez tapadva képzelhetőek el. Így már az egyszerű maszkok is jó hatásfokkal szűrik meg őket. Nem mindet talán, de ha kevesebb lesz, már csökken a fertőzés veszélye.

2. Az ember percenként az arcához nyúl, megvakarja orrát, szemét úgy hogy észre sem veszi. Nem is beszélve a gyerekekről. A vírus szájba, orrba bejutásának valószínű módja, hogy mások által kiköhögött, kifújt vírust kézzel megfogjuk a tárgyakon / pl. boltban az árún, kilincsen stb./ és utána véletlenül megvakarjuk az arcunkat, kifújjuk orrunkat stb. A maszk ezt akadályozza meg. Nem tudunk véletlenül az arcunkhoz nyúlni. Nem jut az arcukra a vírus. Ez fontos tényező és bármilyen maszk jó hozzá.

Milyen maszkot vegyek?

3. Aki maszkot vesz fel az arcára, az sokkal óvatosabban fog járni, nem fog hosszas beszélgetésekbe kezdeni az utcán, mások is elkerülik. Érzi és mások is látják, hogy vigyázni kell.
A maszk viselése nem biztosít teljes védelmet. A legjobb sem. De a leggyengébb is véd és eléggé jól.
Viszont ami fontos, csak alapos kézmosás, kézfertőtlenítés után, teljesen tiszta kézzel vegyük fel, majd hazaérve azonnal vegyük le. Különben mi magunk fertőzzük magunkat a kezünkkel. Ugyancsak kézmosás kell minden orrfújás előtt és után különösen.
A leggyengébb maszk – ha teljesen fedi a szájat és az orrot – nem véd sokkal gyengébben, mint a legdrágább. Mert a drága, kis részecskéket szűrő maszkokon át nehéz beszívni a levegőt és azért több levegő jöhet be a maszk mellett. Ráadásul ezeknek a viselésükhöz gyakorlat kell. Viseljünk egyszerű maszkot, de helyesen.

Forrás:
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/nezzuk-miert-ved-barmilyen-maszk-vagy-akar-hazilagosan-feltett-kendo/

Menü